Gyakori kérdések

Van-e káros hatása az ultrahangnak?

Az ultrahangnak bizonyítottan nincsen káros hatása a szervezetre,a magzatra. Tulajdonképpen egyfajta hanghullámot bocsát ki a berendezés és valójában a visszhangból készíti el a képet.

Sugárzás vagy károsanyag-kibocsátás nincs.

Mi a különbség a 2D/3D/4D vizsgálat között?

A 2D (2 dimenziós) ultrahang-vizsgálat minden ultrahang-vizsgálat alapja. Mindig egy metszetet mutat, aszerint, hogy a vizsgáló szakember a vizsgálófejet hogyan irányítja. A kép klasszikusan fekete-fehér.  Bármely terhességi korban, de különösen a korai terhességben ez a leginformatívabb.

A 3D ultrahang során a metszetekből a berendezés szoftvere egy statikus képet készít (állóképet), amelyet aztán az ebben jártas szakember elforgathat, szeletelhet, esetlegesen olyan irányból is képes képet mutatni, amelyet „szabad kézzel” nem, vagy csak nehezen lehetne vizsgálni.

A kismamák számára sokkal látványosabb, hiszen felületi módban – a magzat kedvező fekvése esetén – kirajzolódnak gyermekének vonásai.

A 4D ultrahang esetében tulajdonképpen egy valós idejű 3D leképezésről van szó. A negyedik dimenzió az idő.

A 3D-kép valós időben mozog.

A 3D/4D ultrahang segíthet a szakembernek olyan síkokat is vizsgálni, amelyek egyébként nem mindig könnyen vizsgálható, másrészt szoborszerű ábrázolásával életszerűen ábrázolja a magzatot, így könnyebben „elképzelhető”, esetleg látható a mimikája, mosolya.

Mikor érdemes 4D ultrahangra elmenni?

A 24. terhességi hét után, igazából a 24-28. hét között. Természetesen elvégezhető a vizsgálat később is, de ezen időszakban (magzatvíz-viszonyok stb.) van a legnagyobb esély arra, hogy optimálisak legyenek a látási viszonyok.

Mindig sikerül-e jó képet, illetve felvételt készíteni a 4D ultrahang-vizsgálat alkalmával?

A felvétel minőségét egy sereg olyan körülmény befolyásolja, amelyet sajnos nehéz befolyásolni.

Ilyenek: a várandós hasfalának vastagsága (vastag hasfal esetén már eleve nehéz megfelelő minőségű képet biztosítani), a magzat elhelyezkedése (pl. hason fekvő, vagy a lepény mögött „elbújó” arcról szinte lehetetlen igazán plasztikus képet készíteni), a magzatvíz-mennyisége a vizsgált terület előtt (ha pl. az arc előtt nincs elegendő mennyiségű magzatvíz, nehéz kellően kontrasztos képeket készíteni).

Így tehát a feltett kérdésre a válasz sajnos egyértelműen nem.

Nem múltam még el 35 éves, érdemes-e részt vennem a Down-szűrésen?

A válasz egyértelműen igen. Magyarországon a Down-szindrómás gyermekek 60-70 %-a 35 évesnél fiatalabb anyák gyermekeként jön a világra. Ebben az értelemben sajnos a fiatal anyai életkor egyértelműen nem jelent biztosítékot arra, hogy a kromoszóma-rendellenesség nincs jelen.

Sajnos az ugyanígy nem jelent biztosítékot, ha a várandós illetve a gyermek édesapja családjában nem fordult elő kromoszóma-rendellenesség.

Mikor javasolt Down-szűrésre jelentkezni?

Mivel a vérvétel optimális ideje a 8-10. hét között van, érdemes a 8. héten bejelentkezni. Természetesen amennyiben bizonytalanság van a terhesség korát vagy egyebet illetően inkább javasoljuk a telefonos érdeklődést.